Shawn Colvin was lang geleden even beroemd Met cd’s als Steady on en Fat city, maar dan hebben we het over 1989 en 1992.

Daarmee verwierf ze een bescheiden plaats in de hitgeschiedenis met nog altijd uitstekende songs als Shotgun down the avalanche en Ricochet in time. Daarna vond ze definitief haar plaats in de folkpop met de cd’s Cover girl, Live 88, A few small repairs, Whole new you, These four walls en Live. Die in Amerika onder popacts traditionele kerstplaat, in Colvin’s geval Holiday songs and lullabies, laten we even buiten beschouwing…

Op haar cd’s speelde ze songs die ze vaak schreef met gitarist/producer John Leventhal en die onder meer invloeden van de Beatles en folk combineerden.

Op maandag 5 juni verschijnt All fall down, haar zesde reguliere en verrassend genoeg door Buddy Miller geproduceerde plaat. Colvin toerde weliswaar met Emmylou Harris, Patti Griffin en Miller onder de naam Three girls and their Buddy, maar Leventhal was in de studio Colvin’s andere helft. Voor deze plaat schreef hij nog slechts mee aan drie songs.

Van haar nieuwe plaat zullen de bladen niet direct vol staan en dat is jammer, want de stream van die plaat bewijst dat het weer zo’n typische Colvin-plaat is, vol bedachtzame en weemoedige pop en daaroverheen haar stem, die ruist als de herfstwind. Nieuw zijn de hier daar opduikende country-elementen die Miller meebracht, al zijn die niet meer dan sfeerverhogend: een incidentele fiddle of steelgitaar.

Er staat een interview met Colvin op de site van Performing Songwriter en voor de diehard Colvin-fans de aankondiging van haar memoires onder de titel Diamond in the rough. Dat boek komt net als All fall down ook op 5 juni uit.

Voor ons is de hoofdprijs echter de stream van de hele cd: http://performingsongwriter.com