Nationaal en internationaal halen allerlei sterren en andere zangers en zangeressen het nieuws met door hun doktoren opgelegde zwijgzaamheid.

De oorzaak is dan vaak een overvol tourschema, waardoor de stembanden niet genoeg rust krijgen, al dan niet gecombineerd met een verkeerde manier van zingen.

Dat steeds meer artiesten last krijgen van deze kwaal, is het gevolg van de crisis in de platenindustrie: waar de cd-inkomsten sterk terugkopen en die van downloads wel sterk stijgen, maar dat nog lang niet compenseren, is optreden steeds belangrijker geworden.

Wat de schade is bij stemproblemen laat zich soms aardig raden: toen Adèle zestien Amerikaanse concerten moest afzeggen, kostte het haar vermoedelijk anderhalf keer zo veel als tien eerdere concerten opbrachten. Dat zou weleens zo’n drie miljoen dollar geweest kunnen zijn, een zeer ruime twee miljoen euro dus. Die tien concerten brachten namelijk bijna twee miljoen dollar op, ofwel ruim anderhalf miljoen euro: www.billboard.com/news#/features/vocal-problems-why-so-many-artists-struggle-1007858552.story

Beschadigingen aan de stembanden kunnen ook definitief zijn, want die worden veroorzaakt door littekenweefsel en dat is nu eenmaal niet zo soepel als de stemband op die plaats was.

Voor die laatste kwaal lijkt nu een oplossing aanstaande: polyethyleen glycol 30.

Dat kan net zo vaak vibreren als een pratende vrouw, zeggen de onderzoekers: zo’n tweehonderd keer per seconde.

Het spul is inmiddels getest op dieren en daaruit blijkt dat het veilig is. Wij kunnen ons echter geen dieren voor de geest halen die zingen….

www.bbc.co.uk/news/health-19322304