Dat popmuziek in winkels, winkelstraten en winkelcentra belangrijk is, is alweer zo’n fijne open deur. Dat is al heel lang zo en het genre muziek dat oorspronkelijk voor die plekken werd gebruikt, dankte zelfs zijn naam aan een bedrijf dat die achtergrondellende veroorzaakte de Muzak Company.

Dat die naam inmiddels (helaas) weer in onbruik is geraakt, is logisch, want van onopvallend, de stilte wegnemend gedreutel is het een bepalende en soms overheersende factor geworden.

Ook tv-spots, tv-series en films kunnen niet zonder muziek, hoewel juist daardoor die enkele keer de absolute afwezigheid van muziek een machtig en beklemmend wapen wordt.

Toch is het voor onbekende bands een gouden kans door te breken naar een groter publiek. In Nederland lukte dat bijvoorbeeld Miss Montreal, die voor het eerst te horen was in een commercial voor smeerkaas in 2008. Andere bands zijn te horen onder scènes in tv-series of speelfilms en die gaan vaak de hele wereld over.

Een van degenen die dat soort muziek uitzoekt wordt geïnterviewd door NPR in een artikel over deze bedrijfstak. Spencer Manio werkt voor PlayNetwork, BlackBerry en Nordstrom en is daarna DJ, iets wat hem een groot voordeel bezorgt. Ook een vertegenwoordiger van Sub pop Records komt aan het woord en vertelt dat de Fleet Foxes hun doorbraak te danken hebben aan de toevalligheid dat acteur/regisseur Philip Seymour Hoffman hun muziek hoorde in een koffietent.

In het artikel wordt tot in detail uitgelegd wat de bepalende factoren zijn bij de keuze voor muziek en waarom kleine, vaak onafhankelijke artiesten een goede kans maken te worden uitgekozen: www.npr.org/blogs/therecord/2012/11/28/165947927/who-picks-the-music-you-hear-at-the-mall

Blijkbaar zijn wij elitair, want wij blijven moeite houden met mooie muziek op de achtergrond. Daardoor is Verlangen naar Mantovani nog altijd te vinden in de categorie Columns.