In 2012 kwam Dr. John’s Locked down uit. Die plaat werd geproduceerd door Black Keys-voorman Dan Auerbach en baarde in brede kring opzien door het iets andere geluid.

Locked down duikt nu her en der op in jaarlijstjes van recensenten en popbladen, al overleefde de plaat wel een paar rondjes schrappen, maar haalde hij uiteindelijk toch niet onze Top 10.

Wij vinden juist dat het afdwalen van de geacheveerde New Orleans-funk de cd niet sterker maakt. Auerbach en Dr. John grijpen terug op diens geluid uit de jaren vijftig en vroege jaren zestig en daarmee is Locked down toch kenmerkend voor zijn ontwikkeling.

In een clipje van een concert uit april van dit jaar in de Brooklyn Academy of Music speelt Dr. John van die plaat Ice age, gesteund door een grote band waarin Dan Auerbach ook een potje gitaar meespeelt.

De sound bevalt de goede dokter zo te zien prima: niet alleen speelt hij een geïnspireerde solo vol dissonanten op een Farfisa, ook waagt hij zich aan een even zeldzaam als bijzonder dansje.

Wij zagen de man inmiddels toch een aantal keren live, maar maakten dit nog nooit mee: www.rollingstone.com/music/videos/dr-john-jams-with-dan-auerbach-in-brooklyn-20121226