Veelzijdige vrijheid.

Deze ep is het debuut van Please be Frank, maar zanger-gitarist Frank van den Ende toerde als lid van verschillende bands al door Europa. Vanaf februari 2012 concentreert hij zich echter op zijn eigen nummers, waarvan hij er elke week een ter beschikking stelde via zijn website.  In de finale van de Grote prijs werd hij met Door Raeymakers – drums en percussie, Marc Vlierman – bas, Daan van den Hurk – toetsen en Marnix Kuipers – gitaar plus Hannna Hoogland en Iris van Gogh – viool, Christel Selhorst – viola en Eva Firet – cello bovendien tweede in de publiekprijs in de categorie singer-songwriter. Zijn fans financierden vervolgens de opnames van deze zes songs, die hij in een dag live inspeelde met zijn live-band.

Ze blijken een hecht ingespeelde groep in songs die invloeden van singer-songwriter, pop en roots combineren. Van den Ende bezingt in de sfeervolle opener Copenhagen overtuigend over hoe hij in die verregende stad voor zichzelf koos.

Het is een ook muzikaal kenmerkend, want hij heeft een daarbij voorkeur voor nummers in mediumtempo met melodieën die zich even logisch ontrollen als ze onverwacht zijn. Achtergrondzang, refreinen en het in twee songs gebruikte strijkkwartet zorgen bovendien voor extra lagen achter Van den Endes weemoedige, nasale zang. Daarmee is zijn muziek eerder Engels of Europees van sfeer dan Amerikaans.

Het is dan ook goed nieuws, dat hij in 2013 met dezelfde band een complete cd gaat opnemen, nadat hij in april en mei een solotournee door de VS heeft gemaakt.

***1/2www.pleasebefrank.com