Pink Floyd’s Dark side of the moon en the Bee Gees’ Saturday night fever zijn doorgedrongen tot de collectie van het Amerikaanse Library of Congress.

Elk jaar maakt het Library of Congress immers een lijst bekend van 25 opnamen die van buitengewone culturele, historische of esthetische waarde zijn.

Bijzonder aan juist deze twee cd’s is, dat het eerste een door en door Britse aangelegenheid is, terwijl de van origine Australische Bee Gees sterren werden in het Verenigd Koninkrijk en later  uiteindelijk in de VS een comeback maakten in het discotijdperk..

Traditioneel wordt begrijpelijkerwijs Amerikaanse muziek geselecteerd, al viel Sgt. Pepper’s lonely hearts club band van de Beatles al eerder de eer te beurt.

Hoewel  wij de keus voor Dark side of the moon heel goed kunnen begrijpen, schieten wij bij die voor Saturday night fever blijkbaar hopleoos te kort: de film leverde miljoenenhits op als Stayin’ alive, Night fever en How deep is your love, maar de ritmes en falsetjes van die formulemuziek irriteerden ons mateloos.

Onder de andere opgenomen muziek zijn Chubby Checker’s klassieke song The twist uit 1969 en Simon & Garfunkel’s The sounds of silene uit 1966.

Een heel opvallende keuze is die voor Jimmy Davis’ You Are My Sunshine uit 1940, het countrynummer waarvan de zingende senator van Louisiana in 1944 zijn campagnelied maakt.

Andere keuzes zijn onder anderen Janis Joplin and the Holding Company, de Ramones en de enige plaat van de Wild Tchoupitoulas, voertuig voor de latere Neville Brothers:http://www.loc.gov/today/pr/2013/13-044.html