Praise!

Deze vierentwintig tracks bevattende cd van het gerenommeerde Smithsonian Institute biedt een rijk overzicht van de ontwikkeling van gospel, van a capella solozang tot grote koren en van historische field recordings tot recente studio-opnamen.

Naast veel onbekende uitvoerenden zijn ook Lead Belly en Sonny Terry opgenomen. Toch vormen juist die vele vergeten zangers en zangeressen de verrassing. Zij hadden geen enkele artistieke pretentie en zongen zoals zij dat altijd deden. Dat geeft bijvoorbeeld Horace Sprott’s a capella Jesus Going To Make Up My Dying Bed een sterk authentieke sfeer, die bij veel oude opnamen terugkomt. Nieuwere opnamen laten horen hoe gospel muzikaal aansloot bij pop, om zo de boodschap massaler te verspreiden.

Het boekje beschrijft uitgebreid hoe gospel ontstond uit spirituals én geeft gedetailleerde informatie per nummer en uitvoerende, inclusief verwijzingen naar andere cd’s van hetzelfde label.

****

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 55, juli-augustus 2008/no. 4