Hoewel Professor Longhair overleed voordat het internet werd uitgevonden, heeft hij toch een officiële website. Dat is nog maar een kleine onwaarschijnlijkheid in het leven van Henry Roeland Byrd, wiens levensverhaal wordt verteld op deze website.

Het is het verhaal van de pianist die volgens velen de grondlegger was van wat later de  New Orleans-funk zou worden door zijn heftig ritmische, syncoperende stijl van spelen met Caribische invloeden.

De man die alleen in 1950 één keer een hit had, in de jaren zestig als gevolg van slechte platendeals plus een gokverslaving uit beeld verdween en magazijnbediende werd in een platenzaak en uiteindelijk in de jaren zeventig werd herontdekt door de hippies die het New Orleans Jazz & Heritage Festival stichtten, was in ieder geval van grote invloed op de vele New Orleans-pianisten na hem, onder wie Fats Domino, Huey ‘Piano’ Smith, Allen Toussaint en Dr. John, maar ook b.v. de Engelse New Orlenian Jon Cleary.

www.professorlonghair.com bevat een biografie, een officiële discografie én een officieuze, maar ook de Professor Longhair Archives met interviews, foto’s, officiële documenten en nog veel onwaarschijnlijker memorabilia, een uitgebreide pagina met links naar allerlei fansites en de onvermijdelijke merchandise.