Fonos is alweer een tijd actief, maar de organisatie en de bijbehorende site kunnen niet genoeg aandacht krijgen.

www.fonos.nl  is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dat is het grootste audiovisuele archief van Nederland met meer dan 700.000 cd’s, lp’s, 78-toerenplaten, singles en banden). Daarbij zijn 17.000 lp’s van Nederlandse makelij.

Bij Fonos.nl kun je Nederlandse muziek bestellen die niet meer in de platenzaak te krijgen is. Fonos.nl biedt een gedigitaliseerde en gerestaureerde kopie van de originele lp of cd op cd voor 19,95 exclusief verzendkosten en een dubbel-cd voor 39,90 exclusief verzendkosten.

Fonos.nl digitaliseert – en restaureert – de oorspronkelijke lp en brandt die op cd. De voor- en achterkant van de hoes worden digitaal gefotografeerd en naar cd-formaat verkleind.

Als een lp gedigitaliseerd is of een cd is gekopieerd, worden muziek en hoes opgeslagen op een server. De volgende keer dat een bezoeker van Fonos.nl diezelfde lp/cd bestelt, wordt deze vanuit de server geleverd: binnen een half uur zijn de muziekfiles in de juiste volgorde op de cd gebrand en zijn de voor- en achterkant van de hoes geprint en in het cd-doosje gestoken. Dan heb je met een beetje mazzel de cd twee dagen na je bestelling al op je deurmat liggen.

Als een lp of cd nog niet eerder is besteld, duurt dat langer.
Het digitaliseren van analoge muziek kan namelijk alleen plaatsvinden door ieder nummer af te spelen en ondertussen te kopiëren. Ook moeten de songs beluisterd worden op tikken en onvolkomenheden en verder moeten ze allemaal met hetzelfde digitale geluidsniveau worden opgeslagen om hinderlijke verschillen in het geluidsniveau van het eindproduct te voorkomen.
Voor een efficiënte opslag van audio is het verder ook belangrijk om tussen de afzonderlijke tracks detecteerbare stiltes in te bouwen. Anders zou de uiteindelijk gemaakte cd slechts uit één lange track bestaan.

De rechten van artiesten en platenmaatschappijen worden door Fonos.nl gerespecteerd. Bij elke verkoop van een cd gaat er een gedeelte van de opbrengst naar het label en naar de artiest. Hiervoor hebben wij afspraken gemaakt met de NVPI, de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie. Ook heeft Fonos een overeenkomst met de Stemra voor de afdracht van het zogenaamde mechanisch recht ten behoeve van componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen.
De status van Fonos.nl is daarmee volkomen legaal. Alle platenmaatschappijen die bij de NVPI zijn aangesloten, hebben Fonos.nl toestemming gegeven om hun materiaal te verkopen.

Altijd al heimwee gehad naar de drie lp’s met die de Limburgse groep Partner maakte, de drie lp’s van de Houseband, of een van de vele andere niet meer verkrijgbare lp’s of cd’s van en Nederlandse act?

www.fonos.nl