Hoofdact.

Op hun vierde cd spelen de leden van Coparck tien songs in amper vijfendertig minuten. Dat levert zowel korte als complexe popsongs op. Marcel van As – drums, Rik Hansen – bas, Maurits de Lange – toetsen, Odilo Girod – gitaar/sampler/zang doen al niet anders sinds hun tweede cd Few Chances Come Once In A Lifetime uit 2005 en gaan daar ook mee door met  nieuwkomer Gijs Coolen –gitaar.

Even leek het er bij die tweede op dat de band een groter publiek bereikte, omdat een fabrikant van minder vette kaas World Of Tomorrow gebruikte voor een tv-commercial. Hoewel een song van de al even onbekende José Gonzalez in een commercial voor tv’s hem wereldwijde bekendheid bezorgde, lukte het deze kaasboer niet Coparck een Nederlandse household name te maken.

Deze songs bewijzen maar weer eens hoe onterecht dat is. Ze staan met hun gelaagde koortjes immers in een traditie die teruggaat tot de tweede helft van de jaren zestig, maar zijn tegelijk ritmisch dwars. Veel ervan kennen abrupte tempowisselingen waarbij een vloeiende melodie na een break wordt verwisseld voor een andere.

Met producer Reyn Ouwehand opnieuw aan de knoppen speelt Coparck de songs compact, maar met veel gevoel voor muzikale details. Dat geeft ze een eigen karakter, net als de opvallende rol van de tweede en derde stemmen, die ze een rijk geluid geven. Dat de tegelijk soepele én weerbarstige songs ook nog interessante teksten hebben, maakt ze áf.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 64, januari-februari 2010/no. 1