Van de week kwam het nieuws naar buiten dat in de VS een zaak wordt voorbereid tegen Led Zeppelin en Jimmy Page.

Page zou de basisriff van Stairway to heaven hebben gestolen van een een instrumentale compositie van Spirit, Taurus. Die is geschreven door de inmiddels overleden gitarist van de groep, Randy California. De zaak zou echter aanhangig worden gemaakt namens de erven door advocaat Francis Malofiy.

Inmiddels ligt deze advocaat zelf behoorlijk onder vuur: de rechter in een vorige copyrightzaak die Malofiy deed heeft namelijk sancties tegen de advocaat ingesteld.

Malofiy zou zich volgens de rechter herhaaldelijk op een schokkende manier onprofessioneel en beledigend hebben gedragen tegenover de advocaat van de andere partij in die zaak. Een van zijn opmerkingen zou ook seksistisch zijn geweest, maar bovendien zou hij een van de aangeklaagden hebben misleid.

In een zaak tegen Usher en negentien anderen probeerde Malofiy te bewijzen dat zij  het idee voor het nummer Bad girl hadden gekopieerd van Club girl, een song waarvoor Malofiy’s cliënt de basismelodie, het tempo en de akkoorden zou hebben geschreven. De twee andere schrijvers hadden zijn bijdrage dat echter nooit vastgelegd en darmee zijn copyright overtreden.

Deze miskende cocomponist klaagde dan ook zijn twee collega’s aan, maar Malofiy wist een van hen te laten geloven dat hij slechts als getuige zou worden gehoord. Ook wist hij hem een hadtekening te laten zetten onder een dagvaarding waarin hij toegaf niet te hebben vastgelegd dat zijn ex-partner de melodie schreef en de song produceerde. Ook nam Malofiy zonder zijn toestemming een gesprek met hem op.

Vervolgens wilde Malofiy de man bij verstek laten veroordelen toen hij niet reageerde op de aanklacht waarvan hij niet wist dat die tegen hem was ingediend en toen hij voor de rechtbank verscheen was dat uiteraard zonder advocaat, want de man wist niet beter dan dat hij getuige was in de zaak.

De rechter heeft Malofiy veroordeeld tot het betalen van een deel van de proceskosten. Het gaat daarbij om de kosten die gemaakt werden als gevolg van het feit dat de coauteurs voorgelogen was, terwijl alle beschuldigden werden vrijgesproken van plagiaat ten geolge van Malofiy’s optreden.

In een persbericht vecht Malofiy de beweringen van de rechter echter aan en stelt hij het oneens te zijn met de tegen hem voorgestelde sancties, maar misschien is het verstandig dat de erven van California alvast op zoek gaan naar een andere strafpleiter.