Kippenvel Live én voetbalflitsen op dinsdag 23 maart

In de rootsradioshow ‘Kippenvel’ ontvangen samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Gerhard Kraaijenoord en Aart Rietveld regelmatig muzikale gasten in de studio op dinsdag tussen 21:00 en 23:00.

Op 23 maart j.l. zong en speelde Rick Treffers er songs van zijn nieuwe cd Prettige Vooruitzichten en praatte hij over zijn gelijknamige theatervoorstelling, terwijl er in het eerste uur ook nog flitsen zijn van V.V. Katwijk – Ter Leede, Quick Boys – barendrecht en Scheveningen – Rijnsburgse Boys.

Prettige Vooruitzichten is Treffers’ tweede Nederlandstalige solo-cd. In 2007 maakte hij al Het Heeft Niets Met Jou Te Maken, terwijl hij tussendoor samen met Nits-drummer Rob Kloet zes songs uitbracht voor Mara van theatergroep De Maan. Daarnaast is hij frontman van de gitaarpopgroep Mist en organiseert hij huiskamerconcerten onder de titel Live In The Living (www.liveintheliving.nl)

Met Mist maakt Treffers meestal relatief zachte, weemoedige muziek, maar zijn twaalf Nederlandstalige songs op Het Heeft Niets Met Jou Te Maken zaten vol verlangen, verdriet en venijn. Treffers rekende er onomwonden in af met een ex-geliefde die hem in de steek liet. In zijn songs spuide hij zijn gal ongefilterd. Dat toen verse verdriet leidde tot heftige verwijten, waaraan zijn directe woordkeus regelmatig ondergeschikt was. Soms deed hij pogingen afstand te nemen van de gebeurtenissen en bezong hij zijn emoties poëtischer, á la Spinvis.

Treffers zong hoorbaar over zijn rouwproces, maar kon daar nog geen moment afstand van nemen. Juist daardoor was dit debuut een beklemmende, emotionele roetsjbaan. Op Mara stond de voorbije en de onbereikbare liefde centraal in organisch gespeelde, open nummers.

Treffers’nieuwe cd Prettige Vooruitzichten is op die platen in zekere zin het directe vervolg. In dertien songs combineert hij de liefde met zijn voorliefde voor Spanje, waar zijn Engelstalige band Mist redelijk succesvol is.

Treffers maakt de balans op van leven en land en bezingt ook zijn twijfels over de Nederlandse mentaliteit.Zijn teksten ademen de wens te breken met verleden en heden én zijn verlangen naar het spontane leven van Zuid-Europa. De pessimistische details en idem toon van zijn stem maken het echter waarschijnlijk dat hij muzikaal (gelukkig) nog lang blijft dromen. Ook in de theatervoorstelling Prettige Vooruitzichten stelt hij de Nederlandse volksaard op tragikomische wijze aan de kaak. In de vorm van rockumentary-achtige interviews, internet-chats en filmpjes geven experts van diverse komaf uiteenlopend commentaar op Rick’s voornemens en twijfels. (O.a. op 25 maart te zien in Theater Pepijn in Den Haag.)

Op 23 maart j.l. was Treffers samen met achtergrondzangeres Rebecca van Vuure te gast in RTV Katwijk’s rootsradioshow Kippenvel van 21:00 tot 23:00: ze speelden live-nummers en draaiden eigen favorieten als The Divine Comedy, Jacques Brel,  Polo Montanez en Loney Dear. Uiteraard praatten Treffers, Van Vuure en Heijjer ook over muziek.

Via de tab ‘Uitzending’ bovenaan www.kippenvel.net is de hele uitzending nog terug te luisteren tot en met dinsdag 6 april om 21:00.

Recensies van Het Heeft Niets Met Jou Te Maken, Mara – de soundtrack en een korte impressie van Prettige vooruitzichten vind je elders op deze site.

Ook is er een bericht over een kortingsactie van Northend Haarlem, waar Prettige Vooruitzichten inclusief verzendkosten slechts 16, 35 kost.