Het is nog toekomstmuziek, maar misschien gaat Noorwegen ook downloadsites als The Pirate Bay blokkeren.

Dat is althans de reden waarom de Rights Alliance een proces heeft aangespannen tegen de Noorse internetproviders. De Rights Alliance wil een uitspraak van de rechter die de internetproviders ertoe dwingt de toegang tot dergelijke site te blokkeren, The Pirate Bay voorop.

Daarop vooruitlopend heeft de groep de grootste Noorse provider, Telnor, alvast een lijst overhandigd van de sites die geblokkeerd zouden moeten worden.

Telnor stelt zich als vele providers op het standpunt dat het niet op de stoel van de rechter gaat zitten en wacht de gerechtelijke uitspraak af. Die wordt overigens pas in de herfst van dit jaar verwacht.

Dan zal de Rights Alliance overigens wel bewezen moeten hebben, dat de websites de wet overtreden en dat de schade die dat veroorzaakt groter is dan de schade aan de vrijheid van meningsuiting bij het blokkeren van die websites. Dat is ook internationaal altijd het verweer van de downloadsites, dus in feite wordt de rechtszaak een herhaling van zetten, al is de uitkomst uiteraard voor alle partijen interessant.

Tenslotte verdedigen de downloadsites vooral ook hun inkomsten uit reclame van wettelijk toegestane bedrijven, die er zo voor zorgen dat het overtreden van het copyright loont….