Traditionele, tijdloze gospel.

The Blind Boys Of Alabama staan met zijn zessen op de afgebeelde jeugdfoto, maar op deze cd zingen er maar drie. Zij zijn inmiddels stokoud (De groep werd tenslotte al in 1939 opgericht.), maar de stemmen van leadzanger Clarence Fountain, George Scott en Jimmy Carter zijn ongebroken, al zitten ze tegenwoordig tijdens hun concerten.

Voor deze cd keerden ze in een productie van Chris Goldsmith en John Chelew (b.v. ‘Bring The Family’ van John Hiatt) terug naar hun wortels: ze zingen een groot aantal traditionals, aangevuld met nummers van Tom Waits, Ben Harper en Jagger en Richard, al hadden de laatsten hun Just Wanna See His Face op hun beurt weer van zwarte bluesmannen gepikt.Qua thematiek sluiten deze nummers naadloos op de andere aan: in alle staat het geloof centraal op de vanzelfsprekend swingende manier die gospel eigen is.

De stuwende studioband wordt gevormd door Michael Jerome: drums en Danny Thompson: bas (Richard Thompson’s ritmesectie), Charlie Musselwhite: harmonica, John Hammond: gitaar en (vooral) dobro en David Lindley: (akoestische) slide-gitaar.

Door de onopgesmukte, heldere productie en de over het algemeen langzame nummers krijgt iedereen de kans om te excelleren, al blijven Hammond en Lindley ook dienend spelen tijdens hun solo’s: de zangers staan steeds centraal. Het levert een vol liefde gemaakte cd op, waarop alles hoorbaar samenvalt.

*****

Geplaatst in Heaven no.15, november-december 2001/no. 6