Grijze tijgers.

Na het met een Grammy onderscheiden Spirit Of The Century van vorig jaar doken de Blind Boys opnieuw aan de hand van John Chelew and Chris Goldsmith de studio in. Ondanks hun leeftijd zijn ze niet van gisteren: ze kozen deze keer voor een iets profaner aanpak. Naast drie traditionals coveren ze vooral popklassiekers van zwarte songsmeden, die wél alle over het geloof in een betere wereld gaan. Zo opent de plaat met het passioneel gezongen People Get Ready van Curtis Mayfield en staan er nummers op van Aretha Franklin, Jimmy Cliff en George Clinton c.s.

Hun gezamenlijke zangprestaties zijn in de opnieuw rootsy hi-fi-productie vaak verbluffend, bijvoorbeeld in de traditional Freedom Road, met Ben Harper op gitaar en Innocent Criminal Leon Mobley op percussie. Meestal begeleid door Robert Randolph en zijn Family Band, een aanstormend talent op elektrische gitaar en pedal steel, bezingen Clarence Fountain, Jimmy Carter en George Scott op emotionele manier gretig hun verlangen naar de wereld die ongetwijfeld komt.

Toch is deze cd minder constant dan Spirit…… Hoewel Prince’s The Cross en Stevie Wonder’s titelnummer thematisch goed aansluiten bij de andere tien, laat de onvermurwbare beat geen ruimte voor de magnifieke, vrij gefraseerde call and response-zang van het drietal. Bovendien zingt leadzanger Fountain The Cross en Many Rivers To Cross helaas solo: blijkbaar waren zijn kompanen niet te vinden. Daarvoor hadden Chelew en Goldsmith nu juist moeten zorgen.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 21, november-december 2002/no. 6