Gratis muziekstream Spotify noemde eerder 18 mei als datum waarop de internetsite ook in Nederland zijn muziekservice zou beginnen.

Of die datum wordt gehaald, is op dit moment nog onduidelijk. Wel duidelijk is echter dat het aanbod aan stream immens is (ongeveer 4 miljoen tracks in pop, wereld, jazz en klassiek) maar niet compleet: zo heeft Spotify geen overeenkomst kunnen sluiten met de rechthebbenden van songs van Beatles, Rolling Stones en Led Zeppelin, terwijl Bob Dylan zijn nummers recent terugtrok.

Artiesten die hun nummers wél ter beschikking stellen, vinden de opbrengsten die zij krijgen erg laag. De British Academy of Songwriters, Composers and Authors, die ongeveer 2000 artiesten vertegenwoordigt, klaagde dat Lady Gaga voor 1 miljoen streams van haar Poker Face het bedrag kreeg van 167 dollar en de Zweedse veteraan Magnus Uggla, die een contract heeft bij Sony, vertelde dat Spotify hem in zes maanden evenveel had opgeleverd als wat een straatmuzikant in een dag verdient.

Ook hij trok zijn muziek terug van Spotify toen hij erachter kwam, dat Sony een aandeel van ongeveer zes procent in de muziekdienst heeft.

Kleiner, onafhankelijke platenmaatschappijen worden bovendien slechter behandeld dan grote: de kleintjes krijgen slechts vijftig procent van de advertentie-inkomsten, terwijl grote labels ook voorschotten krijgen en een minimumbedrag per stream.

Los daarvan vallen de advertentieopbrengsten van Spotify tot nu toe erg tegen.