De Britse platenmaatschappij EMI wordt voorlopig niet het eigendom van schuldeiser Citigroup en lijkt daarmee voorlopig gered.

 

EMI heeft bekendgemaakt dat eigenaar Terra Firma Capital Partners meer in het bedrijf gaat investeren. Daarmee voldoet EMI weeraan de financieringseisen van Citigroup.

 

Terra Firma zou meer dan 100 miljoen pond (116 miljoen euro) extra investeren in EMI. Daarmee lijkt het erop dat EMI een klein jaar aan de eisen van Citigroup kan voldoen.

EMI heeft een schuld van circa 3,2 miljard pond (3,7 miljard euro) bij de Amerikaanse bank.

 

Net als andere platenlabels heeft EMI last van sterk verminderde inkomsten door de illegale downloads en de daaruit voortvloeiende dalende cd-verkoop. Daarnaast vielen de verkopen in de VS tegen en had het bedrijf boekhoudkundige problemen.

 

In februari maakte EMI openbaar een verlies (voor belastingen) te hebben van 1,75 miljard pond (1,925 miljard euro) voor het boekjaar tot en met maart 2009. De platenmaatschappij moest onder meer flink afschrijven op de uitgaverechten.

 

Vermoedelijk heeft Guy Hands’ Terra Firma daar zelf aan bijgedragen door de destijds veel te hoge overnameprijs van 4,2 miljard pond (4,9 miljard euro). Het label is nu namelijk nog maar ongeveer de helft daarvan waard.