Ticketmaster sluit binnenkort de site van doorverkoper Seatwave, een dochteronderneming. Het stopt al per direct  met het doorverkopen van nieuwe kaartjes op Seatwave én op op het soortgelijke Get me in.

Ticketmaster heeft altijd gesteld, dat het de popliefhebber met een site als Seatwave wilde beschermen tegen valse kaartjes. Anderen vermoedden juist het tegendeel: Seatwave zou de prijzen van kaartje manipuleren door achtergehouden kaartjes door te verkopen als ‘tweedehands’ en dat dus te doen tegen veel hogere prijzen dan de originele.

Tickermaster is echter eigenaar van concertorganisator Mojo, dat op zijn beurt weer een dochteronderneming is van het wereldwijd opererende LiveNation.

In 2016 deed de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt al onderzoek naar de handelwijze van Ticketmaster en Seatwave, maar de conclusie van dat onderzoek was, dat de enorme prijsstijgingen vooral te wijten waren aan marktwerking en niet aan ‘ongeoorloofde gedragingen’ van Ticketmaster.

Misschien is de aanhoudende kritiek op de handelwijze van het bedrijf een reden voor de sluiting, maar het kan ook zijn dat actuele ontwikkelingen in andere Europese landen hiervoor zorgen: In Ierland en België is de doorverkoop van tickets inmiddels wettelijk aan banden gelegd, terwijl de Britse consumentenwaakhond recent een onderzoek is gestart naar de doorverkopers.

Met die wetgeving lopen Ierland en België overigens behoorlijk voor op Nederland, want in 2017 sneuvelde een ontwerpwet over dit onderwerp in de Eerste Kamer.

Via de site van Tickermaster zullen vanaf begin volgend jaar wel kaartjes kunnen worden doorverkocht, maar dan voor de originele prijs, slechts verhoogd met een servicetoeslag.

Toegegeven, het is misschien slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar dat de paradoxale relatie tussen de eigenaar van een bedrijf in nieuwe en een in doorverkochte tickets wordt opgeheven, is niet meer dan terecht.

 

Eerdere berichten over de handel en wandel van ticketdoorverkopers vind je in de categorie Dossier doorverkopen tickets.