Eigen.

Storybox’ debuut A Fool’s Attempt was verrassend, want de band kwam uit het niets en overtuigde met hechte en sfeervolle, rootsy pop. Die overtuigde ook producer Roger Bechirian (Elvis Costello, Tom McCrae, enz.), die de band zelf benaderde.

Met hem nam de Utrechtse groep elf songs op. Zanger Helge Slikker (gitaar/piano/orgel) schreef opnieuw alle teksten, terwijl hij met Oscar Buma (gitaar/banjo/lap steel), Niels de Rooij (bas/toetsen) en Frank Gorter (drums/percussie) weer de muziek schreef.

Hun nieuwe songs zijn even krachtig als die op hun eerste, maar Bechirian’s geluid is behalve open en organisch ook feller. Instrumenten en stemmen liggen in een gelaagde, ruimtelijke mix waar de gretigheid van de band vanaf spat.

Storybox combineert daarin opnieuw succesvol sfeervolle roots en soms dwarse, gelaagde pop. In  puntige composities spelen de naar voren gemixte Gorter en De Rooij beheerste, maar stuwende ritmes. Daaroverheen klinken Buma’s bepalende gitaar of banjo en de sfeervolle toetsen van De Rooij en Slikker. De laatste maakt de songs af met zijn klagelijke, soms effectief overslaande stem.

Of de band nu dwars rockt over vervulling (Subtle Sounds) of slepend (Simple, Lovely), een menuetachtige ballad speelt (The Andersons) of hypnotiserend om geluk of verdriet cirkelt (Let’s Go Back And Stay Here en Happy Man), het spelplezier knalt uit de boxen. Zelf zingen deze muziekliefhebbers in High immers ook over van die simpele wijsjes waaraan je verslaafd raakt.

***1/2

Gepubliceerd in Heaven no. 60, mei- juni 2009