Mooie herfst.

In 2007 verraste Vlaming Pintens met zijn titelloze Nederlandstalige solodebuut. Daarop schiep hij een eigen muzikaal universum, ruwweg begrenst door het akoestische Zita Swoon en DHZ-knutselmuziek, maar ook door de klassieke popwetten.

Zijn vijftien nieuwe songs sluiten daarop even logisch als onvoorspelbaar aan. In deze keer samen met zijn partner Ellen Schoenaerts geschreven songs dwaalt Pintens van de oude industriestad Charleroi naar de drankverslaafde pedofiel Simon en weer terug. Stijn Cole – beatbox en piano, Stoffel Verlackt – drums en Mirko Banovic – bas scheppen met Pintens’ gitaar en piano uiteenlopende muzikale sferen, van een verdwaalde akoestische gitaar via repetitieve loopjes tot incidentele rockriffs. De zelden tegelijk klinkende stemmen van het Koor Van Eén Nacht versterken de sfeer aanzienlijk.

Pintens zingt daarin bijna steeds met melancholieke distantie over zichzelf en anderen en dat levert een net zo persoonlijk als uitnodigend geheel op.

***/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 60, mei-juni 2009/no. 3