Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

VandeVen Band – Off The Road

juni 1st, 2010 at 21:55

Gevoel voor de groove.

Veteraan Clemens van de Ven maakte zijn vorige cd Ticket To Paradise nog onder zijn eigen naam, maar het was net zo goed zíjn muziek als die van zijn muzikanten. Nu heten ze hoe ze klinken: een compacte band. Tien nummers lang spelen Van de Ven en zijn kompanen opnieuw tegelijk soepele en bezielde grooves: Harry Hardholt op gitaar, Arend Bouwmeester op saxen, bas en percussie en nieuweling Sin Banovic op drums.

In die hechte bezetting roepen ze New Orleans op in de Rijndelta. Van de Vens piano en grommende zang staan centraal, maar de stuwende swing van zijn drie muzikanten bewijst, dat ze weten hoe je da fonk moeiteloos reduceert tot zijn essentie. Ze koppelen daarbij raffinement aan traditie en combineren jazz, funk, rhythm ‘n’ blues en dixieland tot een rootsy stoofschotel.

Zo is Heart Of Gold een uitgesproken eerbetoon aan Fats Domino, een van de vernieuwers van destijds. In Mystery strooien Hardholt en Bouwmeester Caribische invloeden over het ritme uit en in Hee-hoo en Life Is For The Living wordt hard en vrolijk gefunkt.

Steeds weven ze daarbij hun instrumenten naadloos dooreen, elegant voorzien van overgedubde blazers. Het levert een rijke en afwisselende gumbo op, waarin Van de Ven en passant ook nog twee weemoedige ballads zingt.

Off The Road wordt nog slechts door een maatschappij gedistribueerd, maar de four wheel drive VandeVen Band is voor dit terrein ontworpen.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij no. 23,  maart-april 2003/ no. 2

Comments zijn gesloten.