in hoger sferen.

De samenwerking van de New Yorkse singer-songwriter Marc Cohn en de Blind Boys of Alabama begon toen Cohn en zijn gitarist-producer John Leventhal drie songs schreven voor ‘Almost home’, het vorige album van de groep.

Daarna gaven Cohn en de Blind Boys tientallen gezamenlijke concerten, zodat de gedachte aan een ep met drie nummers niet onlogisch was: een nieuwe versie van ‘Walk in Jerusalem’ van het Golden Gate Quartet en twee nieuwe songs van Cohn en Leventhal.

Dat deden ze inderdaad, maar over een optreden voor een tv-programma waren ze zo tevreden, dat ze er daaruit zeven songs aan toevoegden: zes van Cohn en alleen ‘Amazing grace’ van de Blind Boys.

In de a capella gezongen opener ‘Walk in Jerusalem’ wisselen leadzanger Jimmy Carter en Cohn de leadzang af. Alweer valt op hoe moeiteloos Cohn zich voegt naar de traditionele, uitbundige gospel: hij zingt soulful, emotioneel en vrij timend.

Het muzikaal aan zijn ‘Paper walls’ refererende ‘Talk back mic’, het titelnummer en het live gezongen ‘One safe place’ zijn klassieke Cohn-songs, waarin de Blind Boys niet meer zijn dan even sfeervolle als gedroomde achtergrondzangers.

In sommige andere livesongs krijgen zij meer ruimte voor hun geïnspireerde zang. Carter’s stem blijkt nog altijd krachtig en vol uitdrukking, maar is bij vlagen minder vast dan in het verleden.

Waar dat de 87-jarige nauwelijks te verwijten valt, klinken ook de Blind Boys live niet steeds even strak en zuiver: een opvallend detail in songs die barsten van gevoel, geloof en verwantschap.

***1/2