Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

november 7th, 2020 at 9:51

Ellen Shae – Caged bird

www.ellenshae.com

songbird

Voor de negen songs van haar derde album ging de Zeeuwse singer-songwriter Ellen Shae in zee met de Amerikaanse singer-songwriter Rich DePaolo. Hij produceerde veel lokale acts in Ithaca, New York en maakte in 2003 en 2018 ook twee even prachtig gelaagde als intense soloalbums.

Door hun samenwerking ontstaat de wrange tegenstelling tussen Shae’s introspectieve teksten en zijn rijke geluid: Shae is somberder dan ooit, terwijl DePaolo met zijn bassen, gitaren, mandoline, banjo en toetsen vooral diepte en sfeer inbrengt. Daaraan draagt zijn vaste drummer Bill King veel bij, terwijl DePaolo ook nieuwe gastmuzikanten als saxofonist Mark Karlsen, bassist Doug Robinson en violist Maz Buckholtz onderdeel maakte van het ruimtelijke, organische geluid, net als Shae’s oude vrienden: harmonicaspeler Gait Klein Kromhof en celliste Sera Smolen.

Dat geluid contrasteert met de drie teksten waarin het noodlot een relatiebreuk, een moord en een noodlottig ongeluk in petto heeft voor de in enkele trekken geschetste hoofdpersonen, maar ook met de zes autobiografische teksten waarin Shae gevangen lijkt in een leven dat haar benauwt. Het onderstreept ze ook, want DePaolo benadrukt met zijn stuwende muziek juist het grote contrast tussen haar idealen en de praktijk, of dat nu songschrijven betreft, de politiek of haar als kind gedroomde later.

Achter Shae’s akoestische gitaar schrijnen DePaolo’s snaren als hij etherische, evocatieve solo’s speelt over zijn eigen baspartijen. Juist zijn trefzekerheid maakt de melancholie van haar teksten nog extra voelbaar.

De heimwee uit Shae’s slotnummer naar Ithaca is dan ook in meer dan een opzicht begrijpelijk, want ze overtreft haar twee eerdere goede ep’s zonder concessies te doen aan haar eigenheid.

****1/2

 

De recensies van Ellen Shea’s ‘My window’ en ‘Clouds’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter, net als die van Rich DePaolo’s ‘For the loss of virginity’ en ‘Killed for kings’.

 

Mijn pleidooi ‘Behoed Rich DePaolo voor de vergetelheid’ vind je logischerwijs in ‘Onterecht onbekend’.

 

 

 

 

 

Comments zijn gesloten.