Op 23 juli a.s. verschijnt David Crosby’s vijfde soloalbum sinds 2014.

Daarop zijn gasten te horen als  Michael McDonald en natuurlijk zijn zoon James Raymond, met wie hij het album opnam en produceerde.

Ook saxofonist Steve Tavaglione zou weer van de partij zijn, die ook al meedeed op bijvoorbeeld ‘Croz’ en ‘Sky trails’, net als drummer Steve DiStanislao. Die was niet alleen op die albums te horen, maar maakte ook al deel uit van CPR, Crosby’s groep van rond de eeuwwisseling met Raymond en gitarist Jeff Pevar.

Dat alles duidt op die typische mengeling van folk en jazz waarin Crosby een meester is.

Verder schreef Donald Fagen er een tekst voor: ‘Rodriguez for a Night’, die Crosby en Raymond van muziek voorzagen.

Inderdaad is het album vernoemd naar de song van Joni Mitchell.

Crosby coverde ook al Mitchell’s ‘ Amelia’ en ‘Woodstock’ op zijn twee vorige albums, ‘Sky Trails’ en ‘Here if You Listen’.

De reden voor die nieuwe cover is volgens Crosby overigens simpel: ‘Joni’s the greatest living singer/songwriter, and ‘For Free’ is one of her simplest. It’s one of my favorite songs because I love what it says about the spirit of music and what compels you to play.”

Het persbericht is trouwens niet minder positief over het album: ‘With a transcendent quality that lies somewhere between poetry, prayer, and wild-eyed rock & roll, For Free yet again reveals Crosby’s rare gift for imparting essential truths with both undeniable warmth and a profound sense of wonder.’

Het eerste nummer is inmiddels te horen. Hij schreef het samen met McDonald en Raymond, maar ‘River ride’ ontbeert door zijn saaie, strakke ritme volgens ons de magie van Crosby’s beste songs.

Wel is het opnieuw verbazend, hoe krachtig en zuiver de stem is van de man die op 1 augustus tachtig wordt:

https://www.youtube.com/watch?v=5yGQRTszJ84

 

Eerdere berichten over David Crosby vind je in de categorie  Nieuws.