0793611616509

www.facebook.com/Richville19

 

gelaagde energie.

 

Voor hun tweede Richville-album legden drummer Jeroen ‘JJ’ Goossens en zanger-gitarist Richard van Bergen negen nieuwe songs van Van Bergen vast op analoge apparatuur tijdens een weekeinde in de Tub Thumper-studio van producer Bird Stevens. In die nummers loosden ze de energie die ze eigenlijk voor hun tournee hadden gereserveerd.

Daarbij noemen Fred McDowell en R. L. Burnside als inspiratiebronnen voor die songs, maar de invloed van de bluespionier is minder direct dan die van de gitarist die van oversturing zijn handelsmerk maakte. Soms klinkt ook overigens opnieuw de invloed van gospel door in Van Bergens zanglijnen, terwijl ‘Lightnin’ ’ uiteraard is opgedragen aan Lightin’ Hopkins.

Goossens legt al roffelend een rauw swingende, vaak vervormde basis voor Van Bergens gitaren, die fel steekt met zijn solo’s. Jimi Hendrix blijft als inspiratiebron deze keer ongenoemd, maar hij is in Van Bergens pulserende geluid weer duidelijk terug te horen, terwijl ook een enkele keer de second line-ritmes van New Orleans opduiken,

Tegelijkertijd valt op, dat deze songs meer zijn dan energieke erupties: niet alleen zingt Van Bergen zowel de lead als de achtergrondkoortjes, ook dubde Stevens van alles in. Zo speelde Goossens niet alleen de donderende drums, maar ook allerlei pulserende percussiepartijen, terwijl Van Bergen zowel rauwe sologitaren als slaggitaren speelde. Hier en daar zorgde Stevens ook nog voor percussie én voor zuigende orgelpartijen. Bovendien spelen Goossens en Van Bergen vaak tegen zichzelf in, zodat er behalve een rauw, ook een rijk, ruimtelijk geluid ontstaat.

 

***1/2

 

De recensie van Richville’s eerste naamloze album vind je in de categorie recensies blues en eerdere berichten over deze band vind je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Kippenvel live: aankondigingen en Concerttips.