Op de Dr. John-prijsvraag kwamen enkele reacties binnen.

Vraag 1 bleek daarbij het struikelblok. Toch was er iemand die die hobbel wist te nemen en hij heeft het exemplaar van Tribal inmiddels ontvangen.

Hieronder volgen de goede antwoorden. Vraag 1 heeft daarbij uiteraard het mooiste verhaal.

Dr. John werd bekend als the Nighttripper. Toch wilde hij die rol eigenlijk aan een andere muzikant gunnen.

vraag 1:

Wie was die muzikant?

Voor die rol had Mac Rebennack Ronnie Barron in gedachten, een jeugdvriend van hem. Barron was een zanger-pianist en iets jonger dan Rebennack.

Samen hingen zij in de jaren vijftig al rond in de studio van Cosimo Matassa en ze toerden ook samen. De heftig aan drugs verslaafde Rebennack zou op Barron passen op verzoek van diens moeder.

De gevolgen waren dat Barron binnen de kortste keren net zo’n dope head was als Dr. John zelf én dat Dr. John door zijn linker ringvinger werd geschoten in een poging Barron te verdedigen tijdens de ruzie om een vrouw.

Dat was dan weer de reden dat de tot dan als gitarist en bandleider opererende Rebennack zich noodgedwongen ging toeleggen op het toen voor live-optredens nét in de mode rakende orgel en later switchte naar piano, hoewel hij door de jaren heen incidenteel nog wel eens gitaar speelde. Over toeval gesproken………………….

Barron bedacht een rol voor zichzelf tijdens optredens: Reverend Ether.Dit deed hij om het degenen tevreden te stellen die tijdens optredens ook op een andere manier vermaakt wilden worden dan met muziek allen.

Rebennack was daarvan zo onder de indruk, dat hij Barron tot een voodoodokter wilde maken. Barron’s manager vond het aanbod geen goed idee vanwege Barron’s eigen carrière.

In het begin van de jaren zestig verhuisden beiden min of meer noodgedwongen naar Los Angeles om daar als sessiemuzikanten te werken. Dat was het gevolg van het feit dat de openbaar aanklager van New Orleans een eind wilde maken aan de corruptie, de georganiseerde misdaad, de drugshandel, de bordelen en illegale gokpraktijken in New Orleans, waardoor ook de muzikanten in de vele clubs minder werk hadden.

Zo waren zij betrokken bij opnamen van Sonny en Cher en vele anderen iconen uit de jaren zestig.

Barrons carrière bleek zich overigens later vooral op regionaal niveau af te spelen, al speelde hij ook nog enkele rollen in films in de jaren tachtig.

Hij overleed in 1997.

vraag 2:

Welke twee songs schreef Allen Toussaint voor Tribal?

Hoewel dat merkwaardig genoeg nergens op het boekje van Tribal staat, net zo min als de componisten van de andere songs, zijn dat:

Big Gap en Them.

vraag 3:

Welke jazzblazer speelt solo’s in Music Came en A Place In The Sun op Tribal?

Jazz-saxofonist Donald Harisson