rlr 48211

brandend vuur.

Op hun zevende album zetten zangeres-toetseniste Digna Janssen en zanger-gitarist Johan Smeets elf samen geschreven songs.

Daarin vormen Janssens piano, wurlitzer of orgel en Smeets’ akoestische of elektrische gitaar opnieuw de basis voor even soepele als rijke melodieën. Er is echter ook een kenmerkend verschil met hun vorige albums: hun in vijftien jaar tijd vervolmaakte, intieme geluid is nog kaler en indringender dan voorheen, doordat het contrast met een strijkkwartet in deze songs ontbreekt. Hoe mooi ook, Janssen en Smeets vonden die formule uitgewerkt, hoewel hij verrassend genoeg melodieus verrassende, met de vroegere strijkers vergelijkbare partijen op bugel speelt in de eerste twee songs.

In de andere negen songs koos hij voor een even open als helder geluid. Daarin klinken toetsen en gitaren hard en helder achter zijn zang en die van Janssen.

Om extra diepte in hun nummers te krijgen speelden Janssen en Smeets meerdere, van elkaar verschillende zang- en gitaarpartijen in, maar ruimte en stilte zijn even belangrijk: daardoor knallen vooral Smeets’ elektrische solo’s en Janssens zang eruit in songs op het kruispunt van folk, singer-songwriter en gelaagde pop.

De twee zingen hun teksten solo en samen bovendien emotioneel en indringend. Janssen heeft een heldere stem die soms klinkt als een mes, maar ze zingt op dit album ook op die momenten emotioneler dan ooit: in haar stembuigingen klinken invloeden van blues en gospel door, terwijl Smeets’ stem haar  als een schaduw volgt.

Dat geluid verleent hun als altijd melancholieke teksten over lust en liefde, verlies en verlangen een onontkoombare en tijdloze zeggingskracht.

****

Eerdere berichten over Jodymoon vind je in de categorieën Nieuws, Concerttips, Luisterpalen, De Rode Draad en De Kippenvel Top Zoveel.

De recensie van ‘A love brand new’ vind je in de categorie Recensies roots, die van ‘The life you never planned on’ en ‘Who are you now’ staan in Recensies singer-songwriter.