Naar de sterren reiken

Voor de tien songs van zijn vijftiende soloalbum liet singer-songwriter JP den Tex zich inspireren door de roman ‘Le Rouge et Le Noir’ van Stendhal, maar ook door de songcyclus uit de Romantiek, toen al met de onbeantwoorde liefde als thema.

Muziekveteraan en toetsenist Rob van Donselaar schreef de muziek bij Den Tex’ teksten en de twee namen de nummers in volgorde op met drummer Martijn Bosman, bassist Hein Offerman en gitaristen Martijn van Agt en Maarten van Damme plus zangeres Denise van Donselaar.

Den Tex bezingt hoe hij met

Jim Molineaux’ circus door Europa zwerft. Of de twee elkaar ooit ontmoetten of dat Den Tex hem verzon, is de vraag, maar dat past bij deze volbloedromanticus.

Hij wordt in Florence verliefd op Botticelli’s ‘Primavera’ én op zijn gids. De weemoed in zijn songs wordt vanaf dat moment ingegeven door het besef dat ook deze liefde niet kan duren, maar het verdriet daarover laat hem wel verslagen achter.

Van Donselaars piano en orgels staan centraal in de rijke en veelzijdige muziek: die varieert van de licht swingende, weemoedig gezongen ouverture via het door strijkers gedomineerde ‘If Time is All it Takes’ tot het rootsy voortikkende, door New Orleans geïnspireerde ‘Pickin’ up the Pieces’. Dat nummer en ‘Like a Twig in the Wind’ zijn door en door Amerikaans, maar vaker heeft de muziek invloeden uit chanson en pop, bv. van Nits in het slotnummer.

Dat is een verruiming van Den Tex’ vaak rootsy stijl én een die hem ertoe dwingt de zang af en toe uit zijn tenen te halen. Dat laat zijn teksten nog sterker autobiografisch klinken dan die van vorige albums.

****

Eerdere berichten over JP den Tex in Nieuws en Concerttips.

Recensies van van ‘Bad French’, ‘La Jeune Fille au Chewing Gum’, ‘Speak Diary’ en ‘Wolf!’ vind je in de categorie Recensies Singer-songwriter.