Django Music LZ412-2

www.ajplug.nl

Zangeres AJ Plug is doordrenkt door de blues, terwijl het leven haar daarvan nog een extra portie serveerde. Zij herstelde echter van slokdarmkanker en nam daarna de negen songs voor haar vierde album op met drummer Machiel Verhaar, bassist-toetsenist-gitarist Guy Smeets, bassist-gitarist Klaas Kuijt én toetsenist Roel Spanjers.

Haar zang en composities zijn bluesy, maar muzikaal voegt zij er elementen aan toe die haar songs verbreden:

begeleidende strijkers, een solo op akoestische gitaar, rockritmes en door gospel geïnspireerde koortjes. Die rijke combinatie van stijlen integreert Plug met Smeets en Kuijt als producers tot een even melodieus als natuurlijk geheel. Daardoor zijn haar songs een intrigerende mix van blues, rock en pop.

Haar persoonlijke teksten klinken net zo emotioneel als expressief, waarbij ze haar gevoelens intens maar zuiver bezingt. Het is het bewijs dat haar stem én zij terugkwamen na de chemo en de bestralingen.

Zo doet zij niet alleen verslag van haar ziekte, ze rekent er ook mee af op dit onverhuld autobiografische album.

***1/2

Deze recensie schreef ik voor muziekmagazine Heaven 137, maart-april 2022.