Highwind Howl Records

www.theosieben.com

tijdloze bluesman

Met de titelsong van zijn vijfde soloalbum trekt de veelzijdige zanger-gitarist Theo Sieben je direct trefzeker zijn muziek binnen: hij zingt met zijn kenmerkend hese, emotionele stem over een pulserende, met veel gevoel gespeelde melodie.

Die nam hij solo op, net als de negen andere, even intrigerende nummers, maar hij dubde wel slidesolo’s in of zijn eigen traporgeltje (‘The Slave’s Lamentation’). Dat opnemen deed hij in zijn huiskamer op vintage apparatuur, maar met moderne plugins.

Net als op voorganger ‘Market Meat’ speelt hij rootsy nummers die passen in

de lange traditie van de blues: in het titelnummer bewijst hij een verre voorvader eer én de op 31 mei jl.  overleden zanger-gitarist Kelly Joe Phelps. Af en toe raakt hij ook nog de al even rootsy folk van zijn albums Until Grass, Invite to Dance en Delphinidin.

Een verschil met ‘Market Meat’ is, dat Sieben op dit album vijf covers met evenveel eigen nummers combineert, al zijn twee daarvan instrumentals. Die eigen nummers sluiten naadloos aan bij indringende versies van B.B. King’s ‘See that My Grave is Kept Clean’ Blind Willie McTell’s ‘Born to Die’, de traditionele murder ballad ‘Sadie’, Lightning Hopkins’ ‘Needed Time’ en de door Sieben op muziek gezette tekst ‘The Slave’s Lamentation’ van Parody Tucker uit ‘The Anti-Slavery Harp, a Collection for Anti-Slavery Meetings’ uit 1848.

Sommige songs nam hij helder en natuurgetrouw op, soms voegde hij galm en echo toe, maar steeds stelt hij daarbij zijn tekstinterpretatie centraal: het verleent de covers en zijn eigen nummers dezelfde soort tijdloze urgentie. Sieben bezingt zo zijn wanhoop die van alle tijden is.

****

‘Join the Crowned’ is verkrijgbaar via theosieben@icloud.com en kost tien euro plus porto.

Eerdere berichten over Theo Sieben vind je in de categorieën Nieuws, Concerttips, Kippenvel Live: aankondigingen en Kippenvels live-optredens.

De recensies van ‘Until Grass’, ‘Invite to Dance’en ‘Market Meat’ vind je in de categorie Recensies roots.