Ugly Cat Music UMC07

www.giuliamillanta.com

ster

Rootsy singer-songwriter Giullia Millanta zette twaalf songs op haar achtste album. Ze vroeg Gabriel Rhodes opnieuw die te produceren, net als voorgangers ‘Tomorrow is a Bird’ (2020) en ‘Conversation with a Ghost’ (2018). Ook speelde Rhodes gitaren, bas, piano en zong hij achtergrondvocalen, terwijl hij bovendien twee songs met Millanta schreef. Negen anderen schreef zij alleen, terwijl ze verder Eliza Gilkyson’s niet uitgebrachte ‘The Way That You Are’ opnam.

Millanta en Rhodes werden alleen dienend begeleid door drummers John Chipman of Rick Richards, want Millanta nam alleen

ballads en mid-temposongs op. Dat geeft het album een sterke samenhang, die alleen wordt doorbroken in ‘You Don’t Wanna Know’ en ‘Vola Via’. Die eerste song zingt de aan de universiteit van Florence tot arts opgeleide Millanta gedeeltelijk in het Italiaans, de taal van haar jeugd, terwijl het tweede de Italiaanse versie van  het ook op dit album staande ‘Run Away’. Ook ‘The World is your Heart’ deed ze twee keer: een keer ingetogen en weemoedig, de tweede keer al even weemoedig, maar rootsy rockend.

Muzikaal omhelst ze haar zelfgekozen vaderland voluit, want ze schreef songs die singer-songwriter, jazz en rootsrock ademen.

In haar teksten blijkt ze opnieuw een singer-songwriter van de eerste orde met teksten over een egoïstische geliefde (‘The Ghost of Yourself’), hoe ze zich daarvan bevrijdde (‘Looking for Bliss’) en haar belofte er altijd voor die ander te zijn (‘The Distance in Between’).

Juist door haar eigen gevoelens compromisloos centraal te stellen, bevestigt Millanta met dit album nogmaals dat ze tot de beste vrouwelijke singer-songwriters behoort.

****1/2