Buffalo Springfield is een legendarische Amerikaanse groep om twee redenen: misschien in de eerste plaats de hit For What It’s Worth en natuurlijk het feit dat Jim Messina, Richie Furay, Neil Young en Stephen Stills er lid van waren. For What It’s Worth was overigens eigenlijk een solonummer van Stephen Stills, want in samenwerken waren de leden vanwege voortdurende ruzies niet zo heel goed.

De groep bestond slechts van begin 1966 tot begin 1968, maar werd in die korte tijd toch gekenmerkt door ruzies en bezettingswisselingen. Veel songs werden niet door de hele groep opgenomen en al helemaal niet gezamenlijk. Het grillige, uiterst weemoedige Expecting To Fly, ooit de aflsluitende tune van het avondprogramma van Tineke bij toenmalige zeepiraat Radio Veronica, was bijvoorbeeld een soloproject: Neil Young werkte er allen op samen met arrangeur Jack Nitszche.

Nadat de groep al in 1968 uit elkaar was gespat, zouden Messina, Fury en vooral Stills en Young grote carrières tegemoet gaan, waarbij de samenwerking tussen de laatste twee voortdurend werd afgewisseld door ruzies.

Toch komen Furay, Stills en Young dit najaar weer bij elkaar om op te treden als Buffalo Springfield op 23 en 24 oktober in het Shoreline Amphitehater.

In 1997 werd de groep geëerd met de opname in de Rock and Roll Hall of Fame, al kwam Neil Young niet naar de plechtigheid.

Wel stelde hij in 2001 een box van vier cd’samen met alternatieve versies en outtakes en de integrale eerste twee lp’s,  Buffalo Springfield en Buffalo Springfield Again. Van The Last Time Around, de versnipperde laatste plaat, nam hij slechts een paar songs op.

Op Silver & Gold (2000) zong hij verrassend genoeg het nummer Buffalo Springfield Again, met daar in de regel: “see those guys again and give it a shot”.

In 2004 overleed echter oorspronkelijke bassist Bruce Palmer en in 2009 drummer Dewey Martin.

In Rolling Stone zei Richie Furay over de geplande optredens voor de Bridge Street School dat Young’s bassist Rick Rosas zal meespelen, net als drummer Joe Vitale, die in het verleden veel met Crosby, Stills & Nash speelde.

Verder vertelde Furay dat de set zo’n veertig minuten gaat duren, met de nadruk op songs van de eerste en de tweede plaat en een enkele songs van die derde.

Neil Young organiseert samen met zijn vrouw Pegi al jaren het Bridge School Benefit, een school voor kinderen met ernstige lichamelijke gebreken en spraakmoeilijkheden.

Die hielp hij oprichten in 1986, mede vanwege de motorische afwijking van zijn twee zoons Zeke en Ben.

http://www.bridgeschool.org
Andere optredende artiesten zijn dit jaar Pearl Jam, Merle Haggard en Kris Kristofferson, terwijl ook T-Bone Burnett’s Speaking Clock Revue (met Elton John en Leon Russell, Elvis Costello en Neko Case) en Lucinda Williams een voornamelijk akoestische set zullen spelen.

Kippenvel vraagt intussen zich af of Stills en Young erin zullen slagen om tot die optredens niet opnieuw verschrikkelijke ruzie te krijgen, zoals zo vaak in het verleden.