Single Lock Records SL071

www.blindboys.com

levendige traditie

Het in 2020 verschenen album ‘Almost Home’ leek het allerlaatste van de Blind Boys of Alabama door de titel, de bezonken sfeer én de leeftijd van leadzanger Jimmy Carter toen: hij was destijds 88. Hij zat net als de andere oorspronkelijke leden op het Alabama Institute for the Negro Deaf and Blind toen de groep in 1939 ontstond, maar was destijds te jong om mee te gaan op tournee.

Ondanks dat leden door de jaren heen overleden, handhaafden het in 2018 overleden oerlid Clarence Fountain en Carter het groepsgeluid en dat betaalt zich ook dit keer uit in de elf nummers van dit album, dat deze afgelopen zomer vrij ongemerkt uitkwam.

Het is een mix van recente songs, klassieke gospels en covers van Stevie Wonder’s ‘Heaven Help Us All’, de Staple Singers’ ‘The Last Time’, Roscoe ‘Pops’ Staples’ ‘Friendship’ en Curtis Mayfield’s ‘Keep On Pushin’, een nog altijd actuele oproep voor burgerrechten voor zwarte Amerikanen uit de vroege jaren zestig.

Dat Carter’s stem

gerafeld is, draagt alleen maar bij aan zijn doorleefde zang, terwijl Paul Beasley’s tenor nog altijd emotioneel de hoogte in schiet. Ook in de koorzang klinken de Blind Boys afwisselend swingend en ingetogen, overtuigd als ze zijn van hun vreugdevolle boodschap.   

Dit album, met de albumtitel in braille gedrukt óp de hoes maar paradoxaal genoeg niet erín, vernoemden ze naar het eerste radioprogramma waarin de groep in 1944 optrad, zij het nog onder een andere naam. Bovendien vonden de opnamen plaats in Alabama en werd het uitgebracht op een onafhankelijk label daar.

Doordat Jimmy Carter inmiddels besloot niet meer op te treden, Moore in 2022 overleed en Beasley dit jaar, lijkt het erop dat de cirkel nu rond is. Als dit aan de twee laatsten opgedragen album inderdaad wél het laatste is, is het een afscheid in stijl: de Blind Boys of Alabama blijken opnieuw de ongebroken fakkeldragers van de mannelijke gospelgroepen.

****

Eerdere berichten over de Blind Boys of Alabama vind je in de categorieën Nieuws, Luisterpalen en Concerttips.

De recensies van ‘Take The High Road’, ‘Higher Ground’ en ‘Spirit of the Century ‘ en het samen met Ben Harper opgenomen ‘There Will Be A Light’ vind je in de categorie Recensies gospel.