bovenste beste

Op dit dubbelalbum kijkt Jodymoon terug op de zeven albums en op tien jaar optreden in binnen- en buitenland. Hoewel zangeres-pianiste Digna Janssen en gitarist-zanger Johan Smeets al sinds 2006 een duo vormen, begonnen ze hun optredens namelijk pas op te nemen in 2013.

Opener ‘I’m Here’ dateert uit dat jaar, maar heeft al het geluid dat de groep kenmerkt tot op de dag van vandaag:

een onontkoombare cadans van de elektrische piano van Janssen, de felle, swingende accenten van de celliste Marie-José Didderen en violist Wim Spaepen en Janssens gevoelige zang, in de refreinen ondersteund door Smeets’ tweede stem.

Hij zet met zijn melodieus aangeslagen gitaar in de meeste songs de heldere lijnen uit, terwijl Janssen daarachter op haar piano zorgt voor het fundament. Haar zang is gezichtsbepalend: ze combineert in deze live-opnamen haar relatief koele toon nog meer dan op de ook al indrukwekkende studioalbums met daar doorheen kierende emoties en zingt live vaak zowel krachtiger als gevoeliger dan in de studio. In sommige songs lijkt ze zo op te gaan in haar zang, dat ze de overgave van een gospeldienst oproept (‘Find My Horizon’).

Ook de songs die de twee zonder strijkers uitvoeren, hebben een hypnotiserende kracht door de sterke melodieën met hun pulserende ritmes. Daarin valt eens te meer op, wat een goede gitarist Smeets is: zijn spel is helder en vast, waarbij hij het spelen ritme en solo’s combineert.

In zijn improvisatie bij ‘To Ride A Wave – City Lights’ blijkt een sterke invloed van Indiase muziek, terwijl hij in de inleidende improvisatie hij bij ‘Now You Dance’ zijn inspiratie stijlvast uit de countryblues haalt.

Janssen en Smeets weten zo de losheid van een optreden songs te combineren met de compactheid van hun en stelden zo een voorbeeldig livealbum samen.

****

Eerdere berichten over Jodymoon vind je in de categorieën Nieuws, Concerttips, Luisterpalen, De Rode Draad en De Kippenvel Top Zoveel.

De recensie van “Firestone’ en ‘A love brand new’ vind je in de categorie Recensies roots, die van ‘The life you never planned on’ en ‘Who are you now’ staan in Recensies singer-songwriter.