Usenet community FTD en Stichting BREIN staan tegenover elkaar op twee fronten.

Op dinsdag 5 oktober dient de bodemprocedure van FTD tegen de piraterijbestrijder bij de rechtbank in Haarlem. De uitspraak daarvan laat echter ongeveer twee maanden op zich wachten.

Op donderdag 7 oktober verdedigt de community zich tegen een klacht van Eyeworks, de productiemaatschappij van media-ondernemer Reinout Oerlemans. FTD verdenkt Stichting BREIN ervan Eyeworks daartoe te hebben aangezet.

In een eerdere procedure kreeg Eyeworks gedaan dat FTD informatie over de de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter op usenet moest verwijderen.

FTD en BREIN vechten een principiële stijd uit. BREIN stelt dat FTD een belangrijke schakel is voor mensen die illegale content op usenet zoeken. FTD vindt echter dat zij niets met piraterij te maken heeft en binnen de grenzen van de wet te blijven. Er zijn op FTD immers geen directe links naar illegaal materiaal te vinden en ook wordt het systeem niet direct gebruikt om te downloaden.

Ook andere partijen, zoals internetproviders, stellen zich op het standpunt dat zij niet schuldig zijn aan het feit dat internetgebruikers misbruik maken van de aan hen verstrekte voorzieningen zoals een internetverbinding.