Blue Corn Music/Suburban

verlaat visitekaartje

De Amerikaanse zanger-gitarist Jeff Pankenhorn speelt in en rond Austin al meer dan twintig jaar bij anderen, maar maakte sinds 2003 zelf vier soloalbums die hier geen van alle uitkwamen.

De tien songs op zijn nieuwe bewijzen hoe onterecht dat is: de eerste akkoorden van opener ‘Bird Out On 9th’ vormen een net zo intrigerende als onverbiddelijke akoestische riff, ondersteund door hypnotiserende drums, terwijl hij melancholiek en bezwerend zingt. Daarna combineert hij

open gespeelde songs met vier swingende uptemponummers, waarvan twee met originele blazerslijnen.

Plankenhorn blijkt uitstekende rootsy nummers te schrijven met Gabriel Rhodes, Michael Fracasso, Scrappy Jud Newcomb, Michael O’Connor en Colin Linden, zijn producer (o.m. Keb’ Mo’ en Bruce Cockburn). Hij is ook een even veelzijdige als overtuigende gitarist op akoestische gitaar en steelgitaar én op zijn eigen variant op de lap steel, terwijl hij in twee songs ook piano speelt.

Plank’ werd begeleid door verschillende drummers, bassist John Dymond en twee verschillende B3-organisten, onder wie blazersarrangeur Jim Hoke. Colin Linden speelde ook akoestische en elektrische gitaar en stelde in zijn productie ruimte centraal, waardoor niet alleen de gitaren goed uitkomen, maar ook Plankenhorn’s zoektocht naar zichzelf, rust en een nieuw begin.Recent verhuisde hij dan ook van Austin naar het Canadese Vancouver Island, dat wél aan zee ligt, al belooft hij in slotnummer ‘Keep Me On Your Mind’ terug te komen.

Doordat hij toetsenist Ian McLagan eert (‘Jugglin Sand’) en inspiratie put uit Canned Heat’s ‘On The Road Again’ (‘Maybe It’s Not Too Late’), Chris Isaak’s ‘Blue Hotel’ (‘Bluer Skies’) en Buddy en Julie Miller’s ballads (‘You’ll Stay’) plant de gevoelige en felle veteraan Plankenhorn zich figuurlijk ferm te midden van andere rootsgrootheden.

****

Eerdere berichten over Jeff Plankenhorn vind je in de categorie Nieuws.