Hoe de leden van het Metropole Orkest zich voelen onder de dreigende bezuinigingen op de cultuursector van het nieuwe centrumrechtse kabinet, valt makkelijk te raden. Als die plannen worden uitgevoerd, wordt het namelijk opgeheven.

Hoe de leden zich deze week hadden willen voelen, is eveneens bekend. Het is immers de Week van het Metropole, een week waarin het orkest samenwerkt met nationale en internationale artiesten.

Op vrijdag 8 oktober speelde het orkest dan ook met Tori Amos in de HMH en op zaterdag 9 oktober met Moke.

Tori Amos speelde afgelopen vrijdag voor het eerst live met een groot orkest, hoewel zij door de jaren heen op haar cd’s al geregeld gebruik maakte van orkestbegeleiding.

Tijdens het bijna twee uur durende concert speelden Amos en het Metropole Orkest een mix van oud en recent werk, waaronder Precious Things en Winter.

De door de jaren heen altijd zeer uitgesproken Amos maakte zowel aan het begin van het concert als tijdens het optreden expliciet duidelijk dat ze het orkest steunt in de strijd tegen de aankondigde bezuinigingen.

Op http://www.mco.nl/mco_page/actie kun je een reactie achterlaten op de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen op het Muziek Centrum van de Omroep, waaronder vallen het Metropole Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest, de Muziekbibliotheek en MCO Educatie.