Paul McCartney heeft ooit geprobeerd met de tekst van ‘Back in the USSR’  te ijveren voor de vrijlating van door Rusland gearresteerde Greenpeace-activisten.

Dat deed hij in 2013, zo blijkt uit de nog uit te zenden BBC-documentaire ‘On Thin Ice: Putin V Greenpeace’.

De activisten wilden protesteren tegen de Russische oliewinning in de poolcirkel en waren onder Nederlandse vlag onderweg in internationale wateren met de ‘Arctic Sunrise’, maar 28 van hen werden gearresteerd door de Russische autoriteiten en het chip werd in beslag genomen. Ze werden aangeklaagd als piraten en hooligans en veroordeeld.

McCartney schreef toen een brief aan Poetin met daarin deze vraag:

‘Forty-five years ago I wrote a song about Russia for The White Album [‘Back In The U.S.S.R.’], back when it wasn’t fashionable for English people to say nice things about your country.

That song had one of my favourite Beatles lines in it: ‘Been away so long I hardly knew the place, gee it’s good to be back home.’

Could you make that come true for the Greenpeace prisoners?’

Ook de Nederlandse regering diende een eis tot vrijlaten van bemanning en schip in bij het ITLOS: het International Tribunal for the Law of the Sea, het Internationaal Zeerechttribunaal.

De actievoerders zaten drie maanden in een Russische gevangenis voor ze werden vrijgelaten bij een amnestie door de Doema, het Russische Lagerhuis.

Of McCartney’s brief door een rol in heeft gespeeld, is onduidelijk, al zullen de instructies voor de Doema wel van hogerhand zijn gekomen, zoals in Rusland gebruikelijk is.

Eerdere berichten over Paul McCartney vind je in de categorieën nieuws, Dossier: Ook al dood…, concertrecensies en Dossier: politiek en popmuziek.