LDLB09/Coast to Coast

8714691175689

www.leifdeleeuw.com

bloedbroeders

Nog geen drie maanden na het rootsy en intieme duo-album dat leadgitarist Leif de Leeuw en zanger-gitarist Sem Jansen maakten, brengt de Leif de Leeuw Band een groepsalbum met negen songs uit die drummers Tim Koning en Joram Bemelmans, bassist Boris Oud, zanger-gitarist Sem Jansen en De Leeuw opnamen met Sven Figee als organist en pianist.

In die meestal door Jansen en de Leeuw geschreven songs blijkt weer, dat hun gedroomde vaderland het Amerikaanse zuiden. Dat ze nog altijd fan zijn van de Allman Brothers Band, is net zo hoorbaar als op hun vijf albums sinds 2014 én op ‘Plays the Allman Brothers Band’ (2019): in het intro van opener ‘Rosalie’ zitten meanderende gitaarlijnen die onmiddellijk naar de Allmans verwijzen, terwijl

ook De Leeuws melodieuze, langzaam explosiever wordende solo de sfeer van die groep oproept. De muziek contrasteert effectief met Jansens kwijnend bezongen verlangen naar een verhuizing met haar naar het platteland om de ellende achter zich te laten.

‘Hard to Hold’ sluit dan weer af met de unisono bespeelde gitaren van De Leeuw en Jansen, die doen denken aan ‘Jessica’ van de Allmans. In dat nummer maakt de groep zich opnieuw de swingende Southern rock eigen met de tegen elkaar in spelende drums van Koning en Bemelmans, Ouds stuwende bas en Figees stuiterende piano.  

In een mix van ballads en uptemponummers dagen de zes elkaar uit en zwepen ze elkaar op.

Daarbij bewijzen ze ook in een cover van Neil Young’s ‘Southern Man’ dat ze een eigen visie hebben: niet alleen zingt de emotioneel uithalende Berget Lewis daarin de leadzang met Jansens tweede stem dicht tegen zich aan, ook het opzwepend meespelen van Aristo Tziniolis op trompet en Carlo Banning op saxofoon bewijst dat.

***1/2

De recensies van ‘Uncle Sem’ van Sem Jansen en ‘Songs from a Living Room’ van Sem Jansen & Leif de Leeuw vind je in de categorie recensies roots.