New West NW6568

tijdloos

De Canadees Corb Lund won vele Canadian Country Music Awards en Juno’s, de Canadese Grammy. Ondanks tien eerdere albums is hij in Europa echter nog altijd vrijwel onontdekt. Wel werd hem ook hier een grote toekomst voorspeld met albums als ‘Cabin Fever’(2012), ‘Counterfeit Blues’ (2014) en ‘Things That Can’t Be Undone’ (2015), maar zijn momentum ging voorbij.

Deze elf door hem geschreven nummers zouden zijn verlate ontdekking moeten zijn, want Lund en zijn Hurtin’ Albertans spelen mooie rootsy songs met invloeden uit country, folk, Tex-mex, blues en rootsrock. Ze voeren je dan ook direct naar het Amerikaanse heartland.

Drummer Lyle Molzan, bassist-harmonicaspeler Sean Burns, gitarist, banjo- en mandolinespeler Grant Siemens en Lund zelf

slagen er bovendien in al deze genres te laten samensmelten tot een even swingend als melancholiek geheel, waardoor dit album een eenheid wordt.

Dat komt ook doordat Lund en zijn band zijn nummers helemaal akoestisch speelden én ze live opnamen in zijn huiskamer. Zo vormen ze een intiem concert, dat overigens haarschep en met veel dynamiek werd geproduceerd.

De thematiek is vaak die van de cowboy als outlaw en in het titelnummer eert Lund zijn recent overleden mentor, de folky singer-songwriter Ian Tyson, schrijver van door Neil Young’s ‘Four Strong Winds’.

Lund’s teksten worden echter nergens larmoyant. Hij kiest voor onverwachte invalshoeken bij traditionele onderwerpen als kaartspelen, rodeorijden, de rentree van een oude bokser en de eenzaamheid van de muzikant op tournee. Hij belicht behalve de uitwassen ervan ook de mooie kanten en sluit aan bij de tijdgeest in Insha’Allah’.  Die tekst speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten, maar heeft ook vandaag en morgen zeggingskracht, net als Lund’s andere songs.

****