Stony Plain SPCD1487

bluescollege

De zwarte akoestische bluesman Eric Bibb zette een gedeelte van zijn liveconcert uit 2022 in Stockholm op dit livealbum. Hij woont al decennia in de Zweedse hoofdstad, want de in New York geboren en opgegroeide Bibb emigreerde daar al naartoe in 1970 via Frankrijk, al woonde hij tussendoor ook vier jaar in Finland.

Voor zijn muziek maakt dat geen verschil: op zijn 24 studioalbums en vier live-albums blijft hij zijn uitgangspunten consequent trouw dus ook in deze tien songs waarin hij blues, folk en country mixt. Ze zijn een combinatie van

traditionals, nummers van Lead Belly en Walter Vinson en songs die hij alleen schreef of met zijn bassist-gitarist Glen Scott, al jarenlang zijn vaste begeleider.

Hij speelde veel ervan met een zesmansband die behalve uit Scott bestaat uit drummer Olle Linder, slide- elektrische gitarist Christer Lyssarides, steelgitarist Johan Lindström, harmonicaspeler Greger Andersson en violist Esbjörn Haselius. Bibbs’ fingerpicking-gitaar en zijn zang staan echter steeds centraal in het directe en kristalheldere geluid, hoewel de rest van de band geïnspireerd en stijlvast tegenspel biedt. Dat is ook zo in de twee songs waarin Bibb wordt begeleid door een strijkkwartet, want Scott houdt als bandleider en producer de teugels strak.

Net als op Bibb’s vorige albums klinkt zijn zang soepel en zacht, waarbij zijn frasering en toon opnieuw sterk zijn. Zo ligt alle nadruk op de teksten, die even filosofisch zijn als uitgesproken: in ‘Silver Spoon’ bezingt Bibb de tegenstelling tussen zijn geprivilegieerde  afkomst en de tegenstand die hij in Zweden moest overwinnen als zeldzame zwarte, in ‘Rosewood’ de slachting die daar plaatsvond onder de zwarte bevolking in 1923 en in ‘Whole World’s Got The Blues’ de treurige toestand van de wereld tegenwoordig.

Door de moraal die hij daaraan koppelt, blijkt Bibb opnieuw realist en idealist. Zijn boodschap is overigens sterk genoeg om langer te duren dan de 45 minuten van de ongeveer anderhalf uur dat hij toen optrad.

****