NTK2401HL

www.heatherlittlemusic.com

loutering

De Texaanse songschrijver Heather Little maakte ondanks een carrière van zo’n twintig jaar nu pas haar tweede album, na haar eerste in 2013 te hebben uitgebracht.

Aan het begin van haar loopbaan schreef ze ‘Minefield’ met de dwarse countryzanger Travis Meadows en ‘Gunpowder and Lead’ en ‘Me and Charlie Talkin’ met Miranda Lambert. Die songs werden ook door Lambert opgenomen, al kwam het succes Little daarna niet aanwaaien: na een scheiding werd ze conciërge op de school waar Lambert op gezeten had om geld te verdienen voor de opvoeding van haar kinderen en hoorde ze ringtone van hun songs regelmatig, bijvoorbeeld als ze de toiletten schoonmaakte.

Inmiddels heeft ze twee keer

de BMI Award voor songschrijven gewonnen, toegekend door de Amerikaanse evenknie van BumaStemra. Een ander bewijs voor haar kwaliteiten is het meezingen van de muzikaal aan haar verwante Patti Griffin in een van haar dertien songs.

Die zijn een muzikale combinatie van country, folk en roots. Little en producers Brian Brinkerhoff en Frank Swart (ook gitaar, bas, mandoline en piano) houden de instrumentatie ingehouden en het geluid open: in opener ‘Five Deer Country’ en het rockende ‘Transistor Radio’ speelt de drummer met brushes, zodat respectievelijk de neuzelig zingende sologitaar en de steelgitaar de sfeer bepalen, maar haar zang centraal staat.

Dat verdienen haar teksten over mislukte liefdes, verlaten worden, misbruik, zelfacceptatie en opnieuw beginnen ook, want Little zingt ze even ingehouden als ingeleefd. Niet alleen haar albumtitel suggereert dat ze autobiografisch zijn, maar Little blijft ver weg van de countrysnik die gevoel moet opwekken.

Al haar songs zijn even sterk als persoonlijk en daardoor is dit album een klassieke comeback.

****