De Eerste Kamer had het kabinet gevraagd, de BTW-verhoging voor podiumkunsten te schrappen of in ieder geval uit te stellen.

Premier Rutte heeft nu gezegd dat zijn kabinet deze motie naast zich neer zal leggen en dus niet zal uitvoeren. Wel heeft Rutte beloofd de gevolgen van de verhoging scherp in de gaten te houden.

Als blijkt dat de BTW-verhoging onevenredige schade toebrengt aan de sector wil het kabinet het belastingstelsel volgend jaar aanpassen in de plannen voor een nieuwe visie op het belastingstelsel, die volgend voorjaar aan de Tweede Kamer zal wordt voorgelegd, zo schrijft Rutte aan de Eerste Kamer.

Het kabinet schrijft ook dat afgelopen week de Tweede Kamer nog wel is gepolst of een wijziging van de BTW-plannen geaccepteerd zou worden, maar die kans bleek volgende  brief  ‘nihil’.

De PVV-fractie in de Tweede Kamer blokkeerde namelijk al eerder een voorstel om de maatregel aan te passen of later in te voeren en zou dat ongetwijfeld weer doen.

Nu rest de Eerste Kamer nog slechts een manier om de motie uitgevoerd te krijgen. Dat is het hele belastingplan te verwerpen in de stemming. Of de BTW-verhoging die principiële prijs waard is, is de vraag, hoewel de oppositiepartijen zich er scherp tegen hebben uitgesproken. Dat deed de VVD-fractie in de Eerste Kamer trouwens aanvankelijk ook, maar die stemde tegen de motie.

Het debat over het belastingplan begint maandagavond.