Belangenverenigingen van theaterproducenten en organisatoren van evenementen reageren teleurgesteld op de aankondiging van premier Rutte, dat zijn kabinet de wens van de Eerste Kamer zal negeren. Die verzocht hem de voorgenomen BTW-verhoging van 6 naar 19 procent op kaartjes voor theatervoorstellingen en popconcerten niet in te voeren of op zijn mint uit te stellen.

Directeur Hans Ligtermoet van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet niet nadenkt over de gevolgen van de btw-verhoging. “Wat me persoonlijk nog het meeste stoort, is dat er geen overleg is geweest met de evenementensector. We verkopen immers miljoenen kaartjes. Voor ons is dit een rampscenario.”

Erwin van Lambaart, voorzitter van VVTP, de Vereniging van Vrije Theaterproducenten en algemeen directeur van Joop van den Ende Theaterproducties zegt  intens teleurgesteld te zijn. “Het is geen beleid om eerst iets kapot te maken en daarna te gaan repareren.Men kent de effecten van deze maatregel heel goed uit allerlei rapporten van onderzoeksbureaus en daar blijkt de schade voor de sector uit.”

Ryclef Rienstra, directeur van VandenEnde Foundation vindt  het een verkeerd signaal op een verkeerd moment. “Voor de podiumsector zal het een buitengewoon nadelig effect hebben en het zal leiden tot minder bezoek. Het is een onbegrijpelijke maatregel.”

Hans Onno van den Berg, directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en voorzitter van de Federatie Cultuur zegt dat de podiumkunsten ijn nu speelbal zijn van een politieke strijd. En noemt de reactie van het kabinet licht schofferend richting de Eerste Kamer. “Alle argumenten zijn gewisseld. We moeten meer geld aan de staat afdragen terwijl we van diezelfde staat meer moeten verdienen. Dat is grote onzin, ik krijg dat op geen enkele manier aan elkaar geknoopt. Ik hoop nu dat de Eerste Kamer de rug echt recht houdt.”

Ook Mojo Concerts is duidelijk over het plan. De grootste concertorganisator van Nederland is ervan overtuigd dat de maatregel vele arbeidsplaatsen gaat kosten. “We houden rekening met 10 procent minder bezoekers. We vinden het heel jammer dat het kabinet deze kans niet heeft benut.

Het ondernemersrisico wordt hierdoor nog veel groter. We verwachten dat hierdoor minder innovatie plaatsvindt in de branche. Dus minder concerten, minder nieuwe concepten en minder nieuwe festivals.”

Eerdere berichten over de de aangekondigde BTW-verhoging vind je in het Dossier Bezuinigingen op cultuur en BTW-verhoging podiumkunsten.