Stagger Lee STAG-250411

www.shinertwins.com

Mijlpaal.

De derde cd van the Shiner Twins is direct verbonden met het onverwachte overlijden van bassist Dick Wagensveld. In deze dertien songs vormt hij met drummer Jody van Ooijen echter nog de ritmesectie achter zangers/gitaristen Richard van Bergen en Jac Hustinx, die net als op All In Store en Southern Belles de composities broederlijk delen.

Vanaf Hustinx’ ingetogen, autobiografische opener blijkt duidelijk dat de vier alleen muziek spelen die zij zelf mooi vinden. Zelfverzekerd zetten zij zeven ballads achter elkaar, voor ze in een ook loom swingende groove verzeilen. De sterke, afwisselende melodieën mixen opnieuw blues, country, gospel, Texmex, New Orleans-funk, singer-songwriter en wat rootsrock.

De voor het eerst op cd meespelende Van Ooijen en oudgediende Wagensveld zijn hierbij essentieel. Hun vrije, rootsy spel biedt ruimte voor expressieve dialogen tussen de vaak zinderende gitaren en de rauwe, melancholieke zang van zowel Van Bergen als Hustinx, maar ook voor dat van elkaar. Drums en bas draaien daarbij gretig en sfeervol om elkaar heen.

Soul- en blueszanger én Shiner Twins-instigator Malford Milligan, J.W. Roy en harmonicaspeler Gait Klein Kromhof kleuren enkele songs, net als twee verrassende gospelzangeressen. Roel Spanjers is op toetsen echter opnieuw het gedroomde vijfde groepslid.

In de teksten overheersen de grote thema’s. Liefde, ziekte, dood en het eventuele leven daarna werden zelden zo intens bezongen als in deze nummers. Die worden zo ongewild ook een monument voor Wagensveld,  die overleed tijdens een optreden met Van Bergen in satellietformatie Rootbag.

*****

Een In memoriam voor Dick Wagensveld en recensies van All In Store en Southern Belles vind je elders op deze site.