Toekomstmuziek.

Op den Tex zestiende cd kijkt Den Tex terug op zijn persoonlijke rampjaar 1994. Volbloed romanticus als hij is, verbindt hij daarop verleden en heden, want Sad Song In Your Mind is uit 1974 en The Year Of The Gigolo uit 1994, maar de andere elf songs zijn nieuw.

Met zijn hechte band roept Den Tex veel stemmingen op. Zijn ballads zijn verstild melancholiek en zijn up-temposongs mooi afgerond en natuurlijk swingend. Hij bewijst voor de zoveelste keer dat hij een volleerd songschrijver is, die invloeden uit Americana, singer-songwriter, chanson en country ombuigt tot een persoonlijk idioom.

Vaste gitariste Yvonne Ebbers Ebbers speelt daarin opnieuw dienende slagpartijen, maar ook haar kenmerkende, weemoedig-bijtende gitaarsolo’s. Opvallend is ook de ritmesectie: Emotional Nomad-drummer Leon Klaasse is bijvoorbeeld in opener En Roulant (La Vie C’est La Vue) bepalend voor de sound door zijn met Den Tex’ zang communicerende spel, terwijl contrabassist Van den Berg intelligent om zijn slagen heen sluipt.

In tegenstelling tot veel andere oudere jongeren vindt Den Tex het verleden niet mooier dan de toekomst, al is die ongewis. Hij bezingt zijn gefragmenteerde herinneringen gepassioneerd, maar vooral om de balans op te maken voor morgen en volgend jaar. Daarbij hoort zijn enigszins nonchalante, wat neuzelige uitspraak evenzeer als zijn jaloersmakende romantische inslag. Ook deze cd wordt daarmee een monument voor Den Tex’ bewonderenswaardige geloof in de liefde. Dat deze songs ook nog uitgangspunt zijn voor een nieuwe theatervoorstelling, is een mooi extraatje.

****

Recensies van La Fille Au Chewing Gum en Bad French vind je elders op deze pagina, net als berichten over Den Tex’ theatertoer en andere nieuws.