Groovende Katwijkse Kippenvel Live

In de rootsradioshow ‘Kippenvel’ ontvangen samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Gerhard Kraaijenoord en Aart Rietveld inmiddels als voor het vijfde seizoen van Kippenvel op dinsdagavond tussen 21:00 en 23:00 uur graag muzikale gasten in de studio.

Op dinsdag 29 november was dat een band met duidelijke Katwijkse roots: drie van de vijf mannen van Zwardsick komen er vandaan.

In 2010 brachten Hans Loos – drums en percussie, Arie van Duijvenvoorde – contrabas, zang en orgel, Gary Spencer – gitaar, mandoline en omnichord, Aad Zuijderduijn –  gitaren en zang en Paul Eckersley – zang, mondharmonica en percussie hun tweede cd uit: Burdock Bubbles.

In zeventien eigen songs beginnen deze Nederlandse en Engelse veteranen daarop vanuit de blues, maar ze voegen daar forse scheuten rock aan toe, vooral in de krachtige ritmes en de gitaarsolo’s. Ze houden bovendien hoorbaar niet van grenzen, want ook de invloed van jazz is hoorbaar in de soms schijnbaar geïmproviseerde songs.

Zwardsick heeft zijn basis in Katwijk, want Zuijderduin en Van Duijvenvoorde werden er geboren en Spencer woont er, terwijl Eckersley in Noordwijk woont en Loos in Roelofarendsveen.

De wortels van Zwardsick  liggen bij de band MiMiCri, een ‘postpunkswampjazzrock-trio’ waarin Aad, Arie en Hans van 1980 tot 1985 zaten. MiMiCri maakte in die tijd drie cassettes. De groep zat dicht tegen een platencontract aan en kreeg landelijke bekendheid door de samenwerking met het orkest Hoketus.

Toen de drie elkaar in 2003 weer eens ontmoetten zijn ze opnieuw muziek gaan maken, nu met de uit Manchester afkomstige Eckersley en de uit Sheffield komende Spencer.

Hun inspiratie ligt duidelijk in de avant-garde van de jaren zeventig en tachtig met sporen van Captain Beefheart, Pere Ubu, Tom Waits, Nick Cave en Richard Thompson. De drang tot improviseren zit dan ook nog altijd in hun muziek, zoals het in de studio’s van het Katwijkse The Box opgenomen Burdock Bubbles regelmatig duidelijk laat horen. Het resultaat is muziek die zowel eigen is als internationaal en bovendien enorm swingt.

Op dinsdagavond a.s. getuigden ze daarvan twee uur lang door met instrumenten en favoriete cd’s langs te komen bij RTV Katwijks rootsradioshow Kippenvel. Op 3 december treden ze bovendien op in het Haagse Paard Café en op 9 december in The Box.

Zwardsick ‘s live gespeelde songs worden later dit seizoen uitgezonden tijdens de t.v.-uitzendingen van RTV Katwijk, want opnieuw wordt Kippenvel Live ook gefilmd. Wie echter op 29 november a.s. alvast twee uur lang figuurlijk op de eerste rij wilde zitten, moest om 21:00 uur afstemmen op kabel 88,1 MHz, op FM 106, 8 MHz en elders op www.rtvkatwijk.nl of www.kippenvel.net voor alweer een bijzondere aflevering van “Kippenvel’: live-muziek, verhalen en favoriete songs van Zwardsick.

Voor wie er geen genoeg van kon krijgen èn voor wie het heeft gemist….De aflevering is gelukkig nog terug te luisteren via Uitzending gemist boven de foto tot en met 12 december a.s.

Een recensie van Burdock Bubbles vind je in de categorie Recensies blues.