Van deze driedubbel-cd draaiden wij gisteravond Jesus gave me water  van de McCauley Spiritual Singers, maar we hadden even goed een van de 71 andere nummers kunnen draaien.

Hij staat namelijk vol met obscure gospelsingles uit de jaren zestig en zeventig. Die zijn niet digitaal geremasterd, zodat de ruis soms bijna net zo hard klinkt als de vaak minimale muziek en de hartstochtelijke zang.

Oorspronkelijk verschenen deze singles op kleine, regionale of plaatselijke labels bleven ze volkomen onbekend. Er staan in de kerk opgenomen preken op en a capella-zang, maar ook door rhythm ‘n’ blues en rudimentaire rock ‘n’ roll beïnvloede songs.

Samensteller Mike McGonigal verzorgde zo uitgebreid mogelijke liner notes bij de songs en stelde bovendien in 2009 al de ook drie cd’s tellende Fire in my Bones: Raw and rare Otherworldly African-American Gosel samen.

Een uitgebreid artikel over de cd vind je via: www.npr.org/2012/04/06/145641017/finding-and-curating-the-roots-of-soul-music