Volle netten.

Na het muzikaal uitbundige Live In De Kleine Komedie uit 2005 verlegt Jeroen Zijlstra zijn koers enkele graden. In deze vijftien opnieuw met Nout IngenHousz-drums, Edwin Wieringa-bas, Rutger Molenkamp-sax en nieuwkomer Pieter Jan Cramer-toetsen opgenomen nummers laat de band ook meer weg dan op hun drie studio-cd’s.
De groepsleden stellen hun virtuositeit geheel in dienst van Zijlstra’s teksten, maar ook nu is er veel te horen: in het verstilde Oosterland koppelen ze jazz muisstil aan kamermuziek en in Kyrie roepen ze niet alleen de weidsheid van het wad op. In die vaak relatieve stilte komen hun jazzy solo’s bovendien harder aan.
Daaroverheen laat de smachtend zingende Zijlstra horen waarom hij al in 2002 de Annie M.G.Schmidt-prijs voor het beste Nederlandstalige chanson won. Zijn teksten zijn indringend persoonlijk, terwijl de actualiteit in sommige op de achtergrond dreigt. Het levert muziek op voor hoofd én hart.

****