Dat de Shiner Twins de beste Nederlandse rootsband zijn, staat voor ons vast en wij denken dat gelukkig niet als enigen.

De band maakte dan ook een opvallend sterke indruk met cd-debuut All in store, terwijl opvolgers Southern belles en Four souls – one heart minstens net zo goed waren, zo niet beter.

Daarnaast waren oer-Shiners Nicky Hustinx –drums, Dick Wagensveld –bas, Jac Hustinx – gitaar en zang en Richard van Bergen – leadgitaar en zang een band waarbij de chemie tussen de leden duidelijk voelbaar was tijdens de optredens.

Die chemie bleef, toen Nicky Hustinx de groep verliet ten gunste van Marike Jager. Ook met Jody van Ooijen op drums bleken de Shiner Twins zich thuis te voelen in het zuiden van de VS: op For souls – one heart  combineerden ze op zelden vertoonde wijze singer-songwriter, gospel, blues, New Orleans-funk en groovende, ruimtelijke rock tot sfeervolle roots.

Verdriet bleef de band tijdens de opnamen van die derde cd niet bespaard, want niet alleen brandde de Utrechtse studio Silverster af gedurende de opnamesessies met daarin Van Ooijens drumstel, tijdens het mixen van die plaat overleed geheel onverwacht Dick Wagensveld. Dat gebeurde tijdens een optreden in Asten van Rootbag, een trio dat hij vormde met drummer J.J. Goossens en Shiner Twins-gitarist Richard van Bergen.

Na onderling beraad besloten Van Ooijen, Van Bergen en Hustinx als band door te gaan en ze vonden in Roelof Klijn een waardige vervanger.

Inmiddels bestaan de Shiner Twins alweer tien jaar, want in 2002 begonnen ze samen met nog andere muzikale vrienden als Europese begeleidingband van de Texaanse zanger Malford Milligan, met wie ze de cd Sweet Cherry Soul maakten.

Dat jubileum vieren ze op zondag 14 oktober aanstaande met een speciaal concert in hun thuisbasis, café Wilhelmina in Eindhoven.

Speciale gasten bij dit optreden zijn o.a. Roel Spanjers, al jaren als toetsenman in vaste dienst bij Normaal, en mondharmonicaspeler Gait Klein Kromhof. Spanjers en Klein Kromhof  werden in april allebei onderscheiden met een Dutch Blues Award als beste muzikant in hun categorie. De twee speelden op alle platen van de Shiner Twins een belangrijke gastrol en zijn zo medebepalend voor het geluid van de groep.

Verder staan er op de website van de band ook nog verrassingsoptredens aangekondigd voor:

zondag 14 oktober, café Wilhelmina

Wilhelminaplein 6, 5611 HE Eindhoven

aanvang 16:30 uur

entree 10 euro

www.cafewilhelmina.nl

www.shinertwins.com

Een recent interview met Jac Hustinx over het verleden, het heden en de toekomst van de Shiner Twins is te lezen via:

www.8weekly.nl/artikel/10145/shiner-twins-jack-hustinx-tienjarig-bestaan.html